Кошница за пазаруване


Исторически архив, година ІІ, кн.6-7 септември-октомври 1999


Автор: Д-р Георги Генов - гл.редактор
Анотация: Исторически архив, година ІІ, кн.6-7 септември-октомври 1999 Посвещава се на финландеца К.Ернрот – бивш министър-председател на България през 1881 г.
Цена: 15 лв.  бр.


Детайлно описание:

“Новооткритите документи публикувани тук, обогатяват неговата биография главно в онази й част, която се отнася до пребиваването на К.Ернрот в България. Най-съществените от тях са за дейността му като военен министър. Хвърлят светлина върху старанието му да се опазват паметниците – светини на българо-руското бойно сътрудничество, като Самарското знаме (впрочем този документ е извор и за самата история на тази реликва – док.2); разширяват познанията ни за начина, по който е упралявал войската и отношението му към някои своеволия на княза, нарушаващи конституцията (док.от 14 окт.1880 г.).
Вероятно най-ценна за изследователите ще се стори преписката му с военния министър на Русия – граф Дмитрий Алексеевич Милютин; писмата за неговото назначение в България; за събитията от вътрешнополитическия живот в страната; за отношението на Русия към тях; инструкциите, които му дават от Петербург.”
Георги Генов

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн