Кошница за пазаруване


Иван Комарницки – малко известен руски поет, с обич за България


Автор: Георги Генов
Анотация: Списание "Исторически архив", година VІІ, кн.18-19 март – юли 2009 Посвещава се на 130-годишнината от Кресненското въстание и на Д.Матевски – български национал- революционер, идеолог на бунта
Цена: 9 лв.  бр.


Детайлно описание: Литературна история

Името на руския поет Иван Комарницки е напълно непознато на четящата българска публика. То не присъства нито в нашите енциклопедии, нито в историческите съчинения за Възраждането през 19 в.  тук представяме най-същественото от малка книжка „Стихотворения”, публикувана в  Одеса през 1857 г. случайно се натъкнахме на този извънредно рядък паметник в антиквариата на един от най-ревностните колекционери – г-н Пискюлийски (Лека му пръст!). Едва сега – след повече от 100 години, читателите в България и Русия (където още не е популярен и не присъства в енциклопедиите), ще се запознаят с пламенното му твочество, изпълнено с обич към българите и черногорците.

Стихосбирката е издадена в Одеса с „иждивението” (помощта) на Николай Миронович Тошков – заможен и високообразован българин, живеещ в Русия. Публикувана е в печатницата (типографията) на известния А. Браун и носи разрешение от цензура  - Д. Синицин от 31 юли 1857г.  съдържа 65 страници, като сред тях се окроява поемата „Българин и Черногорец”. Към нея има преписка: „ В память любезному другу моему  Господин Светатлю Станковичу оть Капитана Грамодова.”

Оригиналът на поемата засега публикуваме без превод на български, но с надеждата, че някой ден нашите литературоведи или поети ще ни зарадват и с нейното претворяване на родния ни език.
 
Д-р Георги ГЕНОВ


Поръчай

 

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн