Кошница за пазаруване


Духовните дарове на България – том 2


Автор: Ваклуш Толев
Анотация: Историзмът в българските земи. Историческата роля на българската православна църква
Цена: 10 лв.  бр.


Детайлно описание: Религията е душевност! Тя е душевността на един народ, тя е душевността на човечеството, независимо какво кумири има то за поколение – от тотемния свят до Сина Божий. От своя страна тя изгражда и ордените на съхранението: църкви и църковна йерархия; обреди и книжнина – изгражда историческото битие.

И всичко това, в края на краищата, се вписва в страниците на планетата. За всеки народ събитията на неовата история се глиптират в душата на поколенията му, които се хранят от това битие.


Няма народ, който да не е имал религия, и няма религия, която да не е имала институция! В българската история върху Господнята нива – а тя има своя и светски, и духовен бит – съработниците са както светският служител, така и духовникът. На тази нива ( на която Господ е насадил Своя виноград) е работено в историята ни повече от тринадесет столетия – тук, на българската земя…

Християнската религия в българската земя е повикана на живот от княз Борис покръстителя. Това, което като тревога (и сънна, и реална) изживява водачът на тази държава, е как да намери, как да изведе повече валенции от племенния състав, заради това, което се нарича народ; как да свърже душевността му и да направи едно духовно цяло, което да представлява и народност,  и държава. При това не да асимилира – Покръстителя не ражда такава идея, а иска да обедини. Защото от славяните трябва да вземе словесието (което Европа познава), а от българите да утвърди кремъчната воля за национално битие.

Кое може да направи спойката? Религията! Това е било нуждата от религия и тя е трябвало да бъда християнската, защото тази религия е универсална (благодарение дейността на ап. Павел).
 
 
Ваклуш ТОЛЕВ

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн